søndag 13. desember 2015

Hvordan og hvorfor bør virksomheter måle akttiviteten på sosiale medier?





God informasjon om egne resultater er en forusetning for at en virksomhet skal kunne tilpasse seg endringer i samfunnet, og prestere godt i forhold til målene for virksomheten.Gode mål er et viktig utgangspunkt for å måle og vurdere resultater. Vi har i tidligere innlegg vært innom hvorfor det er viktig at virksomheter utarbeider en strategi for sosiale medier, målinger er et viktig virkemiddel for å måle effekten strategien har for virksomhetens målsettinger. Bruk av sosiale medier "koster" virksomheten penger i form av ressursbruk, og det vil derfor være viktig å måle om dette er "rett" bruk av ressursen og hvilke gevinster dette gir virksomheten.
Det er viktig å utarbeide reelle forretningsmål, ikke «sosiale medier-mål». Bedrifter bruker ikke sosiale medier for de sosiale medienes skyld. De bruker sosiale medier for å øke verdiskapingen. Da må målene og målekriteriene knyttes til verdiskaping. Hvis bedriftens hovedmål er knyttet til salg, så bør målene i et sosiale medier-prosjekt knyttes (direkte eller indirekte) til salg. Hvis bedriften bruker sosiale medier primært til rekruttering, bør målene knyttes til rekruttering.

På bloggen til Ståle Lindblad finner vi følgende modell på hvordan vi enklere kan sette riktige mål:



Modellen deler mål inn i fem nivåer. Et reelt forretningsmål bør være på nivå 4 eller 5. Nivåene 1 til 3 egner seg kun som delmål eller indikatorer:
  • Nivå 1 – Synlighet
    Synlighet er antall mennesker som ser eller kan se budskapet ditt. Det kan være antall visninger av en post på Facebook, opplaget til en avis eller antall seere som ser en reklamespot på TV. Synlighet er det enkleste å måle, men også det kriteriet som gir minst verdi.
  • Nivå 2 – Oppmerksomhet
    På dette nivået har brukeren sett annonsen din og oppfattet budskapet ditt. På Facebook vil det si at brukeren har åpnet bildet, linken eller teksten du postet. I tradisjonell markedsføring kan dette være vanskelig å måle, men i sosiale medier er det relativt enkelt. Men at en bruker oppfatter budskapet ditt sier ingenting om hvorvidt det utløser en verdiskapende handling eller ikke, så dette nivået har også liten verdi som hovedmål.
  • Nivå 3 – Engasjement
    Engasjement har lenge vært det ultimate målet for mange kampanjer i sosiale medier. En bruker klikker LIKE, deler eller kommenterer et innlegg. I tradisjonell markedsføring vil det tilsvare at leseren river ut annonsen eller forteller om den til en nabo. Heller ikke dette nivået er verdiskapende i seg selv. Engasjementet kan føre til økt synlighet, som igjen leder til en verdiskapende handling fra en annen bruker. Da er engasjementet et middel, men det er den andre brukerens handling som er målet.
  • Nivå 4 – Interaksjon
    Dette er det første nivået som har reell egenverdi. At brukeren klikker på en produktlink, ringer for å få mer informasjon eller besøker butikken din er handlinger som direkte kan lede til verdiskaping. Det er opp til deg å sørge for at interaksjonen leder til en transaksjon – et salg.
  • Nivå 5 – Transaksjon
    At kunden kjøper et produkt, bestiller bord på restauranten din eller melder seg på et arrangement er reell verdiskaping. Dette er det beste nivået å måle på.
Verktøy som Google Analytic kan hjelpe oss med automatiserte målinger på alle disse nivåene, så snart du har definert virksomhetens mål kan man relativt enkelt komme i gang med målinger som bidrar til videreutvikling og optimalisering av virksomhetens tilstedeværelse på sosiale medier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar