lørdag 19. september 2015

Litt om bloggen "ITFAG"



 

En overordnet "analyse" av bloggen http://blogg.itfag.hist.no/


Bloggen http://blogg.itfag.hist.no/ har en tydelig visjon:
Vi vil dele, reflektere og lære!
 Innleggene skrives av ansatte ved Avdeling for informatikk og e-læring ved HiST og bloggen handler om IKT, teknologi, læring og forskningsarbeid. Bloggen har som mål å være en arena for læring og utveksling av kunnskap. Gjennom bloggen ønsker HiST og nå både nye og gamle studenter, samarbeidspartenere og mennesker med interesse for IT-fag.


Bilderesultat for hva er et blogginnlegg Men hva er egentlig en blogg? Og hva er et blogginnlegg?
Ved å gjøre et søk på Google finner du blant annet Wikipedia sin definisjon på en blogg og et blogginnlegg:
Blogg (teleskopord fra engelsk satt sammen av ordene web og logg) er en type nettsted eller del av nettsted for publisering av såkalte blogginnlegg eller bloggposter som vanligvis skrives av en enkeltperson eller et fåtall personer. Verbet å blogge betyr å skrive nye blogginnlegg eller moderere og svare på kommentarer som har innkommet til bloggen. En blogger er en person som er redaktør av en blogg eller bidrar med blogginnlegg, men er også navnet på en populær bloggapplikasjon.
Bloggen "itfag" har 219 innlegg, og første innlegg ble publisert 18. juni 2010. Antall innlegg varierer måned for måned og år for år. Innleggene skrives av ansatte ved Avdeling for informatikk og e-læring ved HiST. Leserene ser i hovedsak ut til å være studenter ved HiST, men også andre med interesse for IT-fag. Bloggen har innlegg med rent IT-faglig innehold, men har også mange innlegg med innhold om læring genrelt, samt innlegg som har mer allmenn interesse, feks innlegget http://blogg.itfag.hist.no/2012/10/14/trenger-hjelp-til-a-velge-ny-mobiltelefon/.

Platformen som bloggen bruker er WordPress.  Hvorfor akkurat denne platformen er valg har trolig ulike årsaker, men WordPress er veletablert plattform og er verdens mest brukte publiseringssystem med mange hundre millioner bruker over hele verden. Det er enkelt å bruke, beskyttet mot hackere og lisensene koster ingenting.
Bilderesultat for tag blog

Hva er en tagg i bloggsammenheng?
På bloggen "itfag" kan man enkelt søke innlegg både i kategorier og fra tagger. Men hva er egentlig forskjellen på disse? På Lorelle finner man en god oversikt over disse forskjellene, men også betydningen av å bruke både kategorier og tagger for å øke brukervennligheten for bloggens lesere. Taggene på "itfag" er som små stikkord som gjør det enkelt for leserne å finne innlegg som inneholder spesifikke emner, mens kategoriene gir en mer overordnet sortering over de forskjellige innleggene. Dersom man feks benytter taggen "programmering" finner man alle innleggende som innholder temaet programmering, mens dersom man bruker kategorier kan temaet programmering finnes i flere av disse.

Som avslutning vil jeg si at bloggen "itfag" gir et godt tilskudd til kunnskap og læring for oss som studerer IT-fag ved HiST, og er et godt eksempel på hvordan sosiale medier kan brukes for bedre samspillet mellom skole og student. Innleggene på bloggen oppfordrer til å gi kommentarer og bidrar i så måte til å øke studentenes evne til refleksjon, læring og kreativitet.





4 kommentarer:

  1. Fin og ryddig blogg som er enkel å lese :) Lykke til i faget!

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  3. Interessant artikkel med i en blogg med nennsom design!

    SvarSlett