tirsdag 1. desember 2015

RSS

RSS (vanligvis skrevet ut som Really Simple Syndication), også kalt «levende bokmerker» eller «nyhetsmating», er en enkel metode der en nettleser på en datamaskin henter nyheter eller annet materiale fra Internett fortløpende og automatisk. RSS er en XML-dialekt basert på RDF (Resource Description Framework) som brukes for å videreformidle utdrag av innhold fra en nettside som oppdateres jevnlig (ofte en weblogg).(Wikipedia). RSS gjør det lette å følge med på feksblogger , da du ikke behøver å gå inn på hver enkelt blogg for å se om det er lagt til nye innlegg, RSS samler alle nye innlegg på en egen oversiktlig side, og du kan dermed enkelt skaffe deg oversikt over de sidene du abonnerer på.
For å bruke RSS trenger du altså å finne de sidene du ønsker å abonnere på, men for å lese dem må du ha et eget program. Selv om mange nettlesere støtter XML, som RSS bygger på, klarer de ofte ikke å vise RSS-filer i nettleservinduet helt uten videre.

Her er noen eksemper på programmer:

SharpReader
SharpReader er enkelt å bruke, gjør det enkelt å holde rede på forskjellige kanaler og opprette mapper, og du får beskjed på skrivebordet når disse oppdateres. I tillegg lar programmet deg velge om du vil se sammendrag, eller hele websiden i innholdsvinduet.

Feedreader
FreeReader er nesten nøyaktig lik SharpReader, og er også gratis. Forskjellen er at FeedReader ikke krever .Net, og at det er utviklet etter prinsippene om åpen kildekode. Dermed vil programmet antakelig holde seg i live noe lenger enn SharpReader.

ToppNytt
Norske Toppnytt er en annerledes RSS-leser. Den kommer med en rekke norske kanaler, og legger seg på toppen av skrivebordet og programmene dine. Der oppfører den seg som en nyhetsticker der de siste overskriftene ruller over skjermen. Fører du musen over en nyhet får du sammendraget, mens et raskt klikk åpner et nettleservindu mer artikkelen.



Firefox
Mozilla Firefox er også gratis og utviklet med åpen kildekode. I tillegg er den også en nettleser som stadig spiser markedsandeler fra Internet Explorer. En av grunnene til det er at den har en integrert RSS-leser i form av "Live bookmarks," som lager en "bokmerkemappe" bestående av RSS-overskrifter. Disse tar deg så til artikkelen uten mellomledd.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar